Tuesday, July 16, 2013

So Finnish #1

Soomlased on üks huvitav rahvas. Kuigi Eesti on Soomele nii lähedal ja tavaliselt arvatakse, et meil on väga sarnased kombed jms. Aga tegelikult on nii mõndagi erinevat! Seda saab märgata just siis, kui natuke pikemalt ja pidevamalt Soomes viibida. 
Näiteks olen avastanud, et Soomes on nii paljudel laktoosi talumatus. Seega poeriiulitelt vaatavad vastu erinevad piimad, koored, jogurtid jms, mis on laktoosivabad. Ja neid on tõesti suurtes kogustes. Selliseid tavalisi laktoosiga tooteid on väga vähe. Isegi jäätist valides, olen pidevalt avastanud, et see jäätis, mille ostsin, on laktoosivaba. Neil on see nagu nii tavaline. Mina aga millegi pärast ajan just seda tavalist taga..ikka laktoosiga jäätist, piima, vahukoort, kastmekoort jne. Vist põhimõtte pärast. Aga imestama ajab küll, et neil on nii paljud tooted laktoosivabad. 
Arutasin seda ka Johannesega. Ja jõudsime järeldusele (ma tegelikult teadsin seda varem ka), et kuna soomlaste veri on väga puhas, liigagi puhas, siis neil on ka palju rohkem allergiaid, haigusi jms. Näiteks erivajadustega inimesi on soomlaste hulgas väga palju. See tuleneb kindlasti ka sellest, et nad on minevikus abiellunud ja järglasi saanud enda lähedaste sugulastega. Seega veri on jäänud sugunemata..ja me kõik teame, mis juhtub, kui saadakse järglasi enda venna/õe, nõbu või muu lähedase sugulasega..
Ka Rootsi kohta räägitakse samasid lugusid. Seal olla lood veel tõsisemad... on mille üle mõelda.





No comments:

Post a Comment